top of page
Buscar
  • Foto del escritorfarmaciapoblenou

El col·lagen, realment és tan important?

Actualizado: 26 feb

Cada cop més sentim a parlar sobre els beneficis del col·lagen i tot el que ens pot aportar si l’incorporem al nostre dia a dia. Tot i així, trobem molta informació i a vegades ens pot ser difícil trobar quin és el més adequat al nostre cas, com l’hem de prendre i en quins casos seria beneficiós aquest complement alimentari.


Per posar-nos en context, el col·lagen és una proteïna fonamental en el nostre cos, constituint una part significativa dels nostres teixits connectius. Representa al voltant del 30% de totes les proteïnes presents en el cos humà.

Cal destacar que aquesta proteïna es produeix a un ritme creixent fins als 25 anys aproximadament, moment a partir d’aquesta edat la síntesis de col·lagen comença a disminuir. Per tant, a mesura que envellim, la producció de col·lagen tendeix a decréixer, la qual cosa pot contribuir a la pèrdua d'elasticitat en la pell i problemes articulars, entre altres.


Funcions principals

  • Articulacions i ossos: Forma part dels cartílags i lligaments, proporcionant amortiment i suport a les articulacions.

  • Cabell i ungles: Contribueix a la fortalesa i estructura de cabell i ungles.

  • Òrgans interns: Ajuda a mantenir la integritat estructural d'òrgans com el fetge, ronyons i cor.

  • Estructura de la pell: El col·lagen és crucial per a mantenir la pell ferma, elàstica i resistent a les arrugues.

El col·lagen es troba en diverses fonts, principalment en aliments d'origen animal com la carn, el peix i els ous. Per tant, podem incorporar-lo fent canvis a la nostra dieta.


Col·lagen en complements alimentaris

A causa de la seva importància, els suplements de col·lagen estan cada cop més presents. Aquests poden provenir de fonts animals com a bovins, porcins, o aviaris, i es presenten en diverses formes com a pols, càpsules o líquids.

El col·lagen el podem distingir, segons el procés al que ha estat sotmès i el tipus, en col·lagen hidrolitzat tipus 1 i col·lagen no desnaturalitzat tipus 2.


Col·lagen Hidrolitzat Tipus 1:

Es tracta d’un col·lagen que ha estat descompost en fragments petits coneguts com a pèptids a través de la hidròlisis, és per això que se’l coneix com a col·lagen hidrolitzat. Aquests pèptids al entrar al nostre organisme serveixen com a “aliment” per a que produïm noves proteïnes de col·lagen.

La seva absorció acostuma a ser favorable i normalment el trobarem en forma de pols, càpsules o líquid.

Aquest tipus de col·lagen és el més abundant en el cos humà i es troba principalment en la pell, els ossos, els tendons i els lligaments. És fonamental per a la salut de la pell, proporcionant elasticitat i fermesa, i també és important per a la salut òssia i la reparació de teixits connectius.


Col·lagen Tipus 2 (col·lagen no desnaturalitzat)

És un col·lagen que es troba principalment al cartílag, per tant és fonamental per a una salut articular integral.

En aquest cas, la proteïna estarà en la seva forma natural, no passarà per cap procés d’hidròlisi. Al entrar en contacte amb el nostre organisme, disminueix la resposta del nostre sistema immunitari contra la síntesis del col·lagen tipus 2. És a dir, disminuirà la degradació del col·lagen tipus 2 i per tant la inflamació articular i degradació del cartílag baixarà.

Aquest tipus de col·lagen es troba principalment en el cartílag, que és el teixit que recobreix les articulacions i proporciona amortiment i suport. El col·lagen tipus 2 és crucial per a la salut de les articulacions i ajuda a mantenir la seva flexibilitat i resistència.


A continuació veurem alguns col·làgens no tan coneguts però que també tenen una funció específica dins el nostre organisme:


Col·lagen tipus 3: es troba en òrgans interns com el fetge, els pulmons i el teixit vascular. També és present en la pell, juntament amb el col·lagen tipus 1. Contribueix a l'elasticitat de la pell i a la salut dels òrgans interns.


Col·lagen tipus 4: forma part de la membrana basal, que és una capa prima de teixit que es troba en diversos òrgans i teixits, com la pell, els ronyons i els vasos sanguinis. Ajuda a mantenir la integritat estructural d'aquests teixits i facilita l'intercanvi de nutrients.


Col·lagen tipus 5: Aquest tipus de col·lagen es troba en teixits com el cabell, la placenta i la placenta fetal. Juntament amb altres tipus de col·lagen, contribueix a l'estructura i la funció d'aquests teixits.


Col·lagen tipus 10: Aquest tipus de col·lagen es troba principalment en el cartílag en desenvolupament i en les articulacions en creixement. Juga un paper important en la formació i mineralització del cartílag durant el creixement i el desenvolupament ossi.


Aquests són només alguns dels tipus de col·lagen que es troben en el cos humà. Cada tipus de col·lagen té una estructura i una funció específiques que contribueixen a la salut i el funcionament de diferents teixits i òrgans.


Per tant, segons les necessitats que tinguem ens interessarà més un col·lagen o altre. D’aquesta manera ens assegurem que aprofitarem les seves funcions.


Si t’has quedat amb dubtes, pregunta’ns i t’assessorem en el millor col·lagen segons les teves necessitats!



Autora: Andreea Epure

23 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo
bottom of page