top of page
Buscar
  • Foto del escritorfarmaciapoblenou

El son infantil

Adéu estiu, benvingut setembre!


Habitualment el setembre és sinònim d’emoció, nous reptes, noves experiències i retrobaments. S’acaben els matins sense presses, els horaris flexibles, les postes de sol a l’aire lliure... i comença la rutina, matinar, horaris, i a poc a poc va començant la fresqueta.


El canvi d’hàbits entre la flexibilitat estival i la rutina escolar pot provocar, al setembre, dificultats en la conciliació del son, despertars nocturns i problemes per despertar-se. Tot això es pot manifestar amb cansament i irritabilitat durant el dia, per això és tan important establir uns bons hàbits del son.


Durant el son es produeixen activitats neurovegetatives de vital importància per la preservació i regeneració de l’organisme. Es restableix l’equilibri físic i psicològic bàsic de les persones. A més a més gaudir d’un son de qualitat facilita un bon rendiment en totes les activitats que es duen a terme, afavoreix els processos d’atenció i memòria, ajuda la consolidació de l’aprenentatge i promou un millor comportament. El son juga un paper fonamental en el creixement i benestar infantil, així doncs, és important desenvolupar aquesta activitat amb normalitat per afavorir la qualitat de vida dels infants.


Les hores de son estan estrictament relacionades amb l’edat i amb el neurodesenvolupament, tot i això, poden observar-se diferències individuals. A continuació s’adjunta una taula orientativa d’hores diàries de son diürn i nocturn a les diferents edats.

Edat

Son diari (hores)

Son nocturn (hores)

Total dia (hores)

Migdiades

0-2 mesos

´7-9 h

8-9 h

16-18 h

petites migdiades

2-4 mesos

3-5 h

9-10 h

14-16 h

3-4 migdiades

4-6 mesos

3-4 h

10-12 h

14-15 h

2-3 migdiades

6-9 mesos

3 h

11-12 h

14 h

2 migdiades

9-12 mesos

2-3 h

11-12 h

14 h

2 migdiades

12-18 mesos

2-3 h

11-12 h

13-14 h

1-2 migdiades

18-24 mesos

2 h

11-12 h

13-14 h

1 migdiada

2-3 anys

1-2 h

11-13 h

12-14 h

1 migdiada

3-5 anys

0-1 h

11-13 h

11-13 h

0-1 migdiada

5-7 anys

0

11-12 h

10-12 h

-

8-12 anys

0

9-10 h

9-10 h

-

13-18 anys

0

8-10 h

8-10 h

-

Taula: Durada del son des de la infància fins a l’adolescència.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4877308/


Juan Antonio Madrid, cronobiòleg i catedràtic de Fisiologia, afirma que una disminució en el temps del son, en l’àmbit de rendiment, redueix el temps de reacció, la velocitat de comprensió, provoca que el nen desconnecti i entri en un episodi de somnolència.


Mesures higienicodietètiques

• Dissenyar la seva rutina de son, amb horaris establerts per anar a dormir i per despertar-se.

• Limitar l'activitat física intensa dues hores abans de l'hora d'anar a dormir.

• Sopar 2 hores abans d'anar a dormir: no és possible un somni de qualitat mentre es fa la digestió.

• No deixar llums encesos durant la nit per no alterar el ritme circadiari.

• Evitar l'excessiva exposició a la lluminositat (de la televisió, l'ordinador, els videojocs o altres dispositius) a la fi del dia.


Alimentació i son

S'ha descrit que els aliments rics en triptòfan (lactis, ou, llegums, fruits secs, alguns carbohidrats com la civada, arròs, patata i les verdures) afavoreixen l'activitat de la melatonina i de la serotonina, ambdues partícips en el cicle del son.


Tractaments per contribuir a disminuir el temps necessari per agafar el son. Recordeu que cal consultar sempre al pediatre o farmacèutic abans d’administrar qualsevol dels productes recomanats.

· Melatonina: és una hormona que se secreta durant la nit i contribueix a la regulació dels ritmes biològics, pot induir el son ajudant a disminuir el temps necessari per agafar el son.

· Plantes medicinals: en forma d'infusió. S'utilitzen camamilla, melissa, rosella de Califòrnia, til·la, passionera i valeriana.

· Aromateràpia: els olis essencial són una gran alternativa natural. S’utilitzen olis essencials de lavanda o de mandarina per les seves propietats relaxants i calmants, ajuden a gaudir d’un son reparador. Es poden aplicar juntament amb un oli vegetal en forma de massatge, emulsionada amb llet en l'aigua de la banyera o per difusió atmosfèrica al dormitori.


Que gaudiu d’uns dolços somnis!



20 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo
bottom of page