top of page
Buscar
  • Foto del escritorfarmaciapoblenou

Olis essencials d'hivern

Actualizado: 18 dic 2023

Ja ha arribat la fresqueta!! I amb el fred arriba la grip, els refredats, les infeccions respiratòries,... Tot i així, sabíeu que el fred no és la causa de la grip, el refredat i les infeccions respiratòries? La grip i el refredat estan causats per un virus. De manera que és imprescindible el contacte amb els virus de la grip i el refredat per posar-nos malalts. Així doncs si no hi ha virus, no hi ha malaltia.

Encara que el fred no sigui la causa directa de la grip i el refredat, durant els mesos d’hivern es donen unes condicions més favorables perquè el virus es transmeti amb més facilitat. Per què?

❄️ Fa que estiguem més estona a llocs tancats i sense ventilar on el contagi és més fàcil.

❄️ L’aire fred dificulta la funció de protecció dels cilis de les fosses nasals (aquests pelets que tenim al nas i vies respiratòries i serveixen de filtre).

❄️ Els virus de la grip i el refredat predominen durant els mesos d’hivern.


Així doncs, la millor protecció és:

🚿 rentat de mans

🤧 mocadors d’un sol ús

😷 tossir al colze

Si estàs malalt: mascareta!😷


💊 I recordeu, no cal que prenguem antibiòtic! Els virus, ja siguin de la grip, de constipat o bronquials no es tracten amb antibiòtics. Fem-ne un ús responsable ja que la resistència als antibiòtics és, avui en dia, una de les majors amenaces per la salut mundial que genera milers de morts a l’any a tot el món.


A més a més d’aquestes recomanacions bàsiques, l’aromateràpia ens pot ajudar a prevenir, millorar o remeiar les patologies d’hivern. Avui us presentem els olis essencials bàsics per tenir a la farmaciola d’hivern:


OE Ravintsara (Cinnamomum camphora quimiotipo cineol): Té propietats immunoestimulants i antivíriques per això ens ajudaran a reforçar el nostre sistema immunitari evitant així possibles refredats, grips, otitis, bronquitis típics d'aquestes èpoques.A més a més és expectorant i descongestionant de les vies respiratòries.És un oli essencial molt ben tolerat, pot utilitzar-se via oral, via tòpica o per difusió atmosfèrica.Posologia via tòpica en adults: 2 gotes als canells, 3 cops al dia i inhalar. En nens a partir de 3 anys: 1 gota diluïda en oli vegetal fent un massatge a la planta del peu cada dia abans d'anar a dormir.

Posologia via oral: prendre 2 gotes en un suport neutre (molla de pa, mel, goteta d’oli,...) 3 cops al dia. Màxim 6 gotes al dia.

Posologia via inhalatòria: posar 4-5 gotes al difusor.


OE Eucaliptus (Eucaliptus radiata ssp radiata): És mucolític (fluïdifica la mucositat de les vies respiratòries, evitant que es compacti i dificulti la respiració), expectorant (facilita de forma activa l’expulsió de la mucositat de les vies respiratòries) i antiviral. Així doncs ens netejarà les vies respiratòries tant de mucositat com de virus.

Precaucions: les persones asmàtiques poden utilitzar-lo però mai via inhalatòria. Les dones embarassades i lactants poden utilitzar-lo de manera puntual però mai per via oral.

Posologia via tòpica en adults: 5-6 gotes OE al pit varis cops al dia. En cas de pell sensible diluir-lo amb un oli vegetal. En nens a partir de 3 anys: 2-3 gotes OE diluïdes en un oli vegetal, 2 o 3 cops al dia.

Posologia via oral en adults: 2 gotes OE junt a la dosi habitual de xarop 3 cops al dia, màxim 1 setmana. Mai en menors de 6 anys. No en embaràs i lactància.

Posologia via inhalada en adults: posar 2 gotes d’OE en aigua a punt de bullir, tancar els ulls i amb l’ajuda d’un drap fer inhalacions 2-3 cops al dia. Mai en asmàtics.


OE Llorer (Laurus nobilis): És antiinflamatori, antiviral, antibacterià, fungicida, analgèsic i anestèsic local.

Es pot utilitzar via oral, via tòpica o en difusió.

Posologia via tòpica: 3-4 gotes en un oli vegetal per una acció antiinflamatòria.


OE Xipré (Cupressus semprevirens var stricta): Actua coma a antitussiu (tos seca), també té propietats descongestioniant venós, linfàtic i prostàtic.

Posologia via oral: 2 gotes amb mel o amb el xarop habitual, 2 cops al dia. Màxim 7 dies.

Precaucions: està totalment contraindicat en persones amb antecedents de càncer estrogen depenent. No utilitzar en embaràs, lactància ni menors de 6 anys.


OE Llimona (Citrus limon): És un oli essencial purificant, antisèptic ambiental i també estimulant digestiu i hepàtic. Així doncs ens anirà molt bé després d’una gran menjada per Nadal.

Posologia: pots posar-lo al difusor o bé via oral, 1 o 2 gotes amb un suport neutre (una molla de pa o una mica de sucre) màxim 5 gotes al dia.


OE Gaulteria (Gaultheria procumbens): té propietats antiinflamatòries i analgèsiques, ens servirà per quan tinguem algun dolor osteomuscular.

Posologia: la via tòpica és la més efectiva. Aplicar 2 gotes en la teva crema antiinflamatòria habitual o sinó amb un oli vegetal, 2 cops al dia.

Precaucions: no utilitzar en pacient al·lèrgics a la Aspirina, ni en embaràs, ni lactància ni en menors de 6 anys.


OE Mandarina o Lavanda (Citrus reticulata i Lavandula angustifolia ssp angustifolia): tenen propietats calmants, relaxants ajuden a reduir l’estrès i a conciliar el son. A més a més tenen un aroma agradable.

Posologia via tòpica en adults: aplicar 2 o 3 gotes a la cara interna del canell, fregar un amb l’altre i inhalar profundament, també poden aplicar-se fent un massatge al pit o esquena (en menors de 3 anys sempre diluir amb un oli vegetal). Podem utilitzar-lo via inhalatòria en un difusor o dues gotetes al coixí abans d’anar a dormir.

Precaucions: la mandarina és fotosensibilitzant així doncs quan l’apliquen no pot tocar-hi el sol.


OE Arbre del te (Maleluca alternifolia): té propietats antisèptiques, antifúngiques, antibacterianes i antiparasitàries. També és cicatritzant i té propietats calmants i purificant.

Posologia via tòpica: aplicar 2 o 3 gotes amb combinat amb una base vegetal a la zona de gola, pit i esquena per combatre infeccions virals o bacterianes de vies respiratòries inferiors o superiors. Via oral: 2 o 3 gotes barrejades amb un suport neutre durant 5 o 7 dies.


OE orenga (Origanum compactum): és un antiinfecciós molt potent amb un espectre d’acció molt ample. A més a més és immunoestimulant i tònic estimulant.

Posologia: Prendre en càpsules, mai directe sobre la pell perquè és dermocàustic. Està contraindicant en menors de 7 anys, embaràs i lactància.


Que gaudiu de l’hivern amb salut!



19 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo
bottom of page