top of page
Buscar
  • Foto del escritorfarmaciapoblenou

RENTATS NASALS

El nas és l'òrgan que ens permet respirar. Filtra l´aire que inspirem i li dona el grau de temperatura i humitat adequada. A més, al nas tenim el sentit de l'olfacte. L'olfacte, a més de percebre aromes, té un gran component emocional, juga un paper important en l'atracció física i és capaç d'activar la nostra memòria recordant-nos moments i sensacions.


Avui us volem parlar de la importància dels rentats nassals en casos de refredat, al·lèrgia o símptomes que cursen amb mocs o obstrucció nassal.


Per això és molt important que mantinguis el teu nas net i sa. Et deixem uns consells:

1) Realitza una correcta higiene nassal

2) Utilitza mocadors d’un sol ús en cas de refredats per evitar el contagi

3) Si utilitzes esprais nassals, fes-ho amb la freqüència i durada adequada

4) Mantingues un nivell d’humitat adequat a casa, utilitza humidificadors si l’ambient és molt sec

5) Consulta al teu metge si notes alguna molèstia nassal.


Quines són les patologies més comuns?

  • Congestió nasal

La congestió nasal es produeix per una inflamació dels vasos sanguinis nasals. Això dona lloc a obstrucció nasal i dificulta el pas de l'aire, cosa que coneixem com a “nas tapat”.

  • Refredat comú

El refredat és una de les malalties més freqüents de l’ésser humà. El refredat és una infecció vírica, generalment inofensiva, que produeix inflamació de les vies respiratòries, sobretot del nas i la gola. Els principals símptomes són esternuts, secreció nasal, mal de cap, congestió nasal i malestar. Recordeu que:

× No s’han prendre antibiòtics per als refredats ja que és una infecció vírica i els antibiòtics són pels bacteris.

× Podeu tenir febre, però no us alarmeu: la febre és un mecanisme de defensa del nostre organisme enfront a les infeccions. Per trobar-nos millor pot ser suficient amb disminuir-la en part, encara que no arribi a desaparèixer del tot.

× NO prendre xarops indiscriminadament per tallar la tos. Tot i que és molt molesta serveix per netejar les nostres vies respiratòries. Per poder tractar-la abans haurem de diferenciar entre els dos tipus de tos. Pregunteu-nos!

  • Rinitis al·lèrgica

La rinitis al·lèrgica és una reacció al·lèrgica de la mucosa nasal després de l'exposició a un al·lergen, com els àcars de la pols o el pol·len, o fins i tot al fred. La rinitis al·lèrgica és una inflamació de la mucosa nasal caracteritzada per esternuts, secreció nasal, congestió nasal, picor de nas i ulls, etc. nas

  • Rinofaringitis

La rinofaringitis és una inflamació de la mucosa de les vies respiratòries superiors d’origen infecciós principalment viral. Provoca obstrucció nasal, rinorrea, mal de coll, febre i tos.

  • Sinusitis

La sinusitis és una inflamació de les mucoses que recobreixen les cavitats paranasals, que són espais buits on passa l'aire per l'interior dels ossos que envolten el nas. Aquesta inflamació produeix secreció mucosa que drena cap al nas i pot bloquejar les cavitats paranasals causant dolor. Els símptomes poden incloure: congestió nasal, fatiga, febre, tos, mal de cap i de coll i fins i tot mal alè. A més, també hi pot haver drenatge de mucositat a la part posterior de la gola (degoteig retronasal) Pot estar causada per diverses causes: bacteris, virus, al·lèrgies, problemes estructurals (com l'envà desviat), pòlips nasals, etc. Normalment, els símptomes de la sinusitis remeten al cap de pocs dies però hi ha alguns tipus de sinusitis que poden durar més temps.

  • Sequedat nasal

La sequedat nasal es caracteritza per manca d'humitat a la mucosa nasal. La conseqüència més habitual és la formació de crostes (podent arribar a produir obstrucció nasal) i l'aparició de ferides i clivelles que poden provocar fins i tot sagnat del nas. Hi ha diverses causes que provoquen sequedat nasal, entre les quals hi ha les al·lèrgies, factors irritants com el fum del tabac, l'excés de calor o fred ambientals (per exemple, les calefaccions o l'aire condicionat), la rinitis, alguns virus o el ús excessiu d'alguns descongestius o corticoides nasals. Alguns fàrmacs utilitzats en el tractament de patologies com el càncer o la diabetis produeixen també sequedat nasal.


En tots aquests casos es recomana:

· Afavorir els ambients humits i evitar el fum

· Augmentar la ingesta d’aigua, ajuda a fluïdificar els mocs.

· Prendre aliments rics en vitamina C o sumplements que ajudin a eliminar la mucositat.

· Evitar canvis bruscs de temperatura o pressió

· Fer rentats nassals sovint. Això ens ajudarà a descongestionar, hidratar i reestablir la mucosa nassal.


Com es fa un bon rentat nassal?

1r. Renta't les mans.

2n. Introdueix la solució netejadora a l'orifici que quedi més alt (posant el cap inclinat). Perquè sigui més còmode, és preferible que estigui a temperatura ambient.

3r. Un cop s'ha introduït la solució a l'orifici, es pot afavorir l'expulsió de les mucositats aixecant el cap.

4t. Repetiu el 2n pas posicionant el cap de la persona cap a l'altra banda.

5è. Sonar-se

6è. Neteja bé el dispositiu



Hi ha molts productes diferents per a fer els rentats nassals, pregunta’ns quin és el més adequat per a la teva patologia.

  • Sèrum fisiològic: és una solució al 0,9% de clorur sòdic en aigua. Entre els usos cutanis més freqüents hi ha la irrigació, els rentats nasals i oculars i la neteja de ferides i cremades.

  • L'aigua de mar isotònica té una concentració similar al sèrum fisiològic present a les cèl·lules del cos humà, per ser més exacta té una concentració del 0,9% de clorur sòdic. Però en aquest cas, s'obté directament del mar mitjançant filtració. Per tant, conserva a més tots els minerals i oligoelements del mar com el potassi, calci, magnesi i sulfat, i aquests són beneficiosos per a la mucosa nasal. L'ús principal i adequat és per a la neteja nasal i descongestió per arrossegament del moc, perfecte per a humidificar i mantenir la mucosa nasal en equilibri.

  • L'aigua de mar hipertònica conté una concentració de sals minerals més elevada (1,5-2,3% de sodi). Per què? Facilita la pèrdua d’aigua per mantenir en equilibri la concentració de la solució hipertònica. A causa de l'efecte osmòtic, s'aconsegueix un drenatge de l'excés d'aigua retingut a les fosses nasals, que ajuda a fluidificar la mucositat i a produir un efecte descongestiu sense irritacions. Permet el pas d’aigua duna solució menys concentrada cap a una solució més concentrada. Així doncs disminueix la inflamació i l’edema i alhora descongestiona.

A més a més els productes de neteja poden estar enriquits amb altres productes interessants:

Àcid hialurònic: per a hidratar la mucosa nasal.

Glicerol: protegeix la superfície nasal de la sequetat, redueix la irritació i les agressions externes.


Les tres opcions no tenen efectes secundaris i poden ser utilitzades per adults, nens, dones en període de lactància i embarassades (la solució hipertònica resulta una molt bona alternativa durant l'embaràs). ☝️


RECORDA! Pel que fa als nadons, el sèrum fisiològic i l'aigua de mar isotònica es pot fer servir des del primer dia, i la hipertònica a partir del primer mes de vida.

13 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page