top of page
Buscar
Foto del escritorfarmaciapoblenou

L’exposoma i què podem fer per prevenir l’envelliment de la pell?

El genoma és el conjunt de gens en el que està continguda tota la informació necessària per desenvolupar les característiques de l’ésser humà. L’estudi del material genètic només ens explica el 25% de les malalties cròniques, però, com s’explica l’altre 75%? Quins factors intervenen a la salut, aspecte i funcionalitat de la nostra pell?


El 2005, Christopher P.Wild, epidemiòleg i director de l’agència internacional per la investigació del càncer, va enunciar el terme exposoma, es descriu com el conjunt de factors als què una persona s’exposa al llarg de tota la seva vida, ja des del moment de la seva concepció. Entre aquests s’inclouen: substàncies químiques, radiació solar, calor, fred, estrès, alimentació, l’activitat física, contaminació, comportaments, al·largents, tòxics,...


Així doncs, l’exposoma és la suma de factors externs als que estem sotmesos cada persona i que actuen sobre el genoma al llarg de la vida.


I per què és important aquest concepte? Perquè són els factors externs que acceleren l’envelliment de la nostra pell.


S’han identificat i s’han definit 7 factors d’exposoma externs i modificables que afecten a l’envelliment de la pell. Són:

- Radiació solar

- Contaminació ambiental

- Tabac

- Temperatura

- Nutrició

- Estrès i Falta de son

- Cosmètics


Aquests factors els podem variar. Per tant, està a les nostres mans tenir cura de la nostra pell. 😉



Anem-los a explicar una mica un a un:

  • RADICACIÓ SOLAR: (UVB, UVA I IR I VISIBLE): El 5% de la radicació solar és UV, la resta és llum visible i IR.

La radiació solar afecta sobretot la dermis, però també afecta a totes les capes de la pell i produeix fotoenvelliment (degut sobretot a l’exposició crònica i mantinguda) i càncer de pell (s’associa molt més a cremades ala infància i exposició intermitent).

Radiació IR no només produeix calor, s’ha vist que estimula les metal·loproteïnes A, uns enzims de la pell que degraden la matriu dèrmica, trenquen fibres de col·lagen i elastina. Si aquestes fibres es trenquen bé a la dermis o bé a l’epidermis (la capa més superficial,) es veuen arrugues, flacidesa, pèrdua de fermesa i tots els signes d’envelliment.

La llum natural visible ens ajuda a regular el ritme circadiari, però els dispositius també emeten llum visible i poden alterar-lo i, a més, produir taques.


  • CONTAMINACIÓ AMBIENTAL: hi ha dos tipus de partícules: les fines que es depositen a la pell i cabell i que són producte de la combustió; i els gasos, compostos volàtils. Ambdós afecten a la qualitat de la pell, a les arrugues i a les taques.


  • FUM DEL TABAC: inhibeix la defensa natural antioxidant de la pell, provoca arrugues i sobretot pèrdua de lluminositat.


  • ALTES TEMPERATURES: provoquen més inflamació de la pell (inflamaging), que provoca més vascularització, envermelliment i envelliment.


  • NUTRICIÓ: la dieta dermosaludable coincideix amb una dieta saludable, rica en antioxidants, variada i equilibrada. Important, el consum de sucre ha de ser moderat o si poguéssim, nul! Els sucres envelleixen molt degut a la glicació. Els sucres lliures de la sang s’uneixen a proteïnes que formen noves molècules nocives i aquestes destrueixen col·lagen i elastina, tant de la pell com d’altres òrgans.


  • FALTA DE SON I ESTRÉS: alteren la funció barrera de la pell i la fa més fràgil. Tot i que falta evidència científica per a que hi hagi una demostració directa, tots sabem apreciar si hem dormit malament o estem estressats a través de la nostra pell.


  • COSMÈTICS: s’ha demostrat que el que ens posem a la nostra pell té efectes. Així doncs, escollim els productes amb actius eficaços. Més endavant us parlarem de la piràmide cosmètica.


Per tant, aquest concepte d’exposoma és una oportunitat per a la prevenció i promoció de la salut!

Recordeu que:

1) Es imprescindible una bona neteja sobretot a la nit, per tal d’eliminar totes les partícules amb productes indicats a fi de no malmetre la barrera cutània i de protecció natural de la pell.

2) La hidratació ajuda a enfortir la barrera cutània i fomenta que la nostra microbiota estigui bé.

3) Els antioxidants són fonamentals, poden ser tòpics o via oral. Us recomanem els antioxidants d’ISDIN, a base de vitamina C, consulteu el nostre IG per conèixer millor els productes!

4) Estimuladors dèrmics: tots aquells actius eficaços contra l’envelliment, us en parlem al post de la piràmide cosmètica.

5) Finalment la fotoprotecció! Últim pas de la rutina del dia, imprescindible i fonamental per a allunyar el fotoenvelliment.



22 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo

Comments


bottom of page