Heu sentit a dir que actualment al nostre país hi ha una alta prevalença de dèficit de Vitamina D?? Avui us expliquem per què? I quines recomanacions es donen.
La vitamina D, és una vitamina liposoluble que s’adquireix:
- 10% a través de la dieta
- 90% síntesi endògena induïda per l’exposició de la pel a la radiació solar. Aquest mecanisme és cada cop més deficitari per diferents motius:
o Menys feines a l’aire lliure
o Major conscienciació de l’acció cancerígena dels efectes del sol i per tant més protecció solar.
Per això és fa més rellevant l’aportació de vit D a través de la dieta, però el problema resideix en que existeixen poques fonts alimentàries naturals de Vit D. Es troba fonamentalment localitzada al greix d’origen animal: peix blau, rovell ous, fetge, mantega o derivats làctics sencers, al desnatar-los s’elimina la Vitamina D. Els cereals, les fruites, les verdures o les hortalisses no contenen vitamina D.
Per aquests motius s’ha observat que en dietes equilibrades l’aportació de Vitamina D pot ser insuficient sobretot si no es té una elevada exposició solar. Alguns països com Estats Units o els països nòrdics, s’ha establert com obligatori l’enriquiment de molts aliments amb vitamina D. En el cas d’Espanya, es pot valorar el suplement de vitamina D mitjançant suplements vitamínics amb multivitaminics o exclusius de vitamina D. La ingesta diària recomanada per tenir uns valors sèrics correctes encara no ha sigut establerta exactament.
A més a més d’ajudar al manteniment dels ossos i músculs, es considera una pro hormona i és important en molts altres processos com ara: metabolisme de la glucosa i els lípids, la fertilitat, el sistema nerviós o el desenvolupament del sistema immunitari.
Els grups de pacients en els que la necessitat suplementació de vitamina D és més evident
- Nadons lactants: per la no exposició solar dels nadons.
- Nens en desenvolupament i creixement.
- Dones embarassades o que planifiquen l’embaràs.
- Dones postmenopausiques per a evitar osteoporosis.
- Persones que pateixen malalties que afecten a la absorció intestinal (crhon o celiaquia)
- Persones amb osteoporosis.
- Persones d’edat avançada, ja que la capacitat de sintetitzar vitamina d a través de la pell està disminuïda i també s’exposen menys a la llum solar.
- Persones amb poca exposició solar a causa de la seva feina.
- Persones amb insuficiència renal o hepàtica i no son capaces de convertir suficient vitamina D a la seva forma activa.
- Persones obeses: al quedar la vitamina D atrapada en el teixit adipós veuen limitat els nivells sèric de vitamina D.
- Persones de pell fosca ja que la melanina disminueix l’acció dels rajos UV a la síntesi de vitamina D.
Com que cada cop es coneix més el paper de la vitamina D, s’estan estudiant altres indicacions:
- S’està valorant el seu us com a coadjuvant en el tractaments de malalties autoimmunes per la seva acció antiinflamatòria.
- Ús en tractaments enfront covid19 pot modular favorablement les respostes del hoste al SARS COV 2 tant a la fase epidèmica temprana com en la hiperinflamatòria posterior de la malaltia.
- Cada cop es dona més importància en evitar dèficit de vitamina D en la prevenció del càncer, això és perquè sembla tenir activitat antiproliferativa de les cèl·lules tumorals.
- Finalment dèficits de vitamina D es relacionen en tensions arterials altes, alteracions en el metabolisme de la glucosa, amb un major risc de desenvolupar diabetis, amb alteracions en metabolisme dels lípids amb un major risc de colesterolèmia i per tant major risc cardiovascular.
Comments